Eén Rijk, één idee, 380 gemeenten…

Het wetsvoorstel ‘versterking decentrale rekenkamers’ stuurt vergeefs aan op uniformiteit en structuur.

Elke gemeente moet een goede rekenkamerfunctie hebben die de gemeenteraad helpt met onafhankelijk onderzoek. Helaas doen zo’n 50 gemeenten weinig tot niets aan rekenkameronderzoek.

Daarom wil de BZK-minister de Gemeentewet wijzigen, zodat gemeenten niet meer zelf mogen kiezen hoe zij hun rekenkamerfunctie inrichten en de vaste vorm van de onafhankelijke rekenkamer (á la de Algemene Rekenkamer) verplicht wordt. Maar haar wetsvoorstel pakt de echte problemen niet aan.

Het Rijk houdt van eenheid, en als lokale rekenkamers één vaste vorm krijgen is dat dus wel zo overzichtelijk. Maar de vorm is niet het probleem. Gebrek aan interesse, steun en budget zijn wel wezenlijke problemen. En daaraan doet het voorstel niets.

Als dit voorstel zo wordt ingevoerd, zijn er straks overal keurig dezelfde rekenkamers, waarvan een deel nauwelijks budget heeft, en een deel zal blijken te slapen. En dan constateren we weer dat zo’n 50 gemeenten weinig tot niets doen aan serieus rekenkameronderzoek… 

Etienne Lemmens en ik schreven dit (uitgebreider) in de onderstaande reactie op het wetsvoorstel:  https://lnkd.in/ewVjfiJ

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .