Hoe stuurt de raad op burgerparticipatie?

Met die vraag ging ik samen met Christine Bleijenberg (Haagse Hogeschool) aan de slag voor de rekenkamercommissie Leiderdorp.

De kernconclusie was dat de raad veel beter kan (gaan) sturen en toezien op de kwaliteit participatie. En dat de raad dat ook wil!

We adviseerden de raad om te zorgen voor beter inzicht in wat er mogelijk is. Om daarmee betere keuzes te maken (preciezer te bepalen waaraan een participatietraject moet voldoen) en tijdens het proces goed vinger aan de pols te kunnen houden. Door bewuster te sturen, en door elk proces goed met elkaar en met de inwoners te evalueren kan de participatie in de toekomst alleen maar beter worden!

We maakten een rekenkamerbrief en rapport. En een dossier met tips, aandachtspunten en nadere informatie waaruit raadsleden (en hun ondersteuners) kunnen putten kan bij de vervolgstappen.

Hier vind je alle stukken:
https://www.rekenkamerleidenleiderdorp.nl/publicaties/burgerparticipatie-in-leiderdorp

Geplaatst in Algemeen | Tags: , | Reacties uitgeschakeld voor Hoe stuurt de raad op burgerparticipatie?

(hoe) Komt het goed met lokale democratie? – essay

Voor Binnenlands Bestuur schreven Jornt van Zuylen en ik een reisverslag én oproep, over democratische vernieuwing in Nederland. Democratie is kwetsbaar. We hebben urgentie, kansen, mensen én een agenda nodig om de democratie aan de tijd en omstandigheden aan te passen…

(Met dank aan de rest van de Thorhecke2024-groep: Angelina Scalzo, Ben van Essen, Joop Hofman, Jorieke Vermeulen, Liesbeth van de Wetering, Mathilde van de Ven en Patrick Rijke)

Lees hier een korte versie: Binnenlands Bestuur

Geplaatst in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor (hoe) Komt het goed met lokale democratie? – essay

Democratie-pamflet Thorbecke2024


Op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen lanceerden we als Thorbecke-redactie een prikkelend pamflet met kant-en-klare suggesties voor democratische vernieuwing in college- en raadsakkoorden: MEE(R) DOEN MET LOKALE DEMOCRATIE!
 
Acht democratische prioriteiten die niet mogen ontbreken in nieuwe lokale akkoorden.
En acht tips om te werken aan een democratische bestuurscultuur. Download het pamflet hier

Geplaatst in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Democratie-pamflet Thorbecke2024

Handreiking Participatie Aardgasvrij vernieuwd

Volop in het nieuws: we moeten van het gas af. Voor het milieu en om geopolitieke redenen. Dat is een grote opgave. Gemeenten hebben de regie om dit wijk voor wijk vorm te geven. Dat valt of staat bij het goed betrekken van en communiceren met bewoners. De handreiking – waarvan ik de tekst en inhoud verzorgde – helpt daarbij.

Hier staat de geactualiseerde versie: https://www.aardgasvrijewijken.nl/handreikingparticipatie

Geplaatst in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Handreiking Participatie Aardgasvrij vernieuwd

Uitzending StudioP: “Dialoog en participatie”

Woensdag 24 november 16:00 – 17:00 uur is voorlopig onze laatste uitzending van StudioP.
Dit keer over de rol van de dialoog.

We praten veel in overheidsland. Ook participatie is in essentie een georganiseerde opschaling van een dialoog. Hoe doe je dat nou goed?

Christine Bleijenberg (senior-onderzoeker Hogeschool Utrecht) bespreekt het belang en de ingrediënten van het goede gesprek.

Erik Boers (organisatiefilosoof) benadert maatschappelijke vragen met speciale socratische dialogen.

Gary Feingold (professioneel danser in ruste) toont hoe je zonder woorden de dialoog aangaat.

Jetske van Oosten (impactadviseur) gebruikt interactieve ontwerpdialogen bij lastige keuzen.

Jannemarie de Jonge (Rijksadviseur Fysieke Leefomgeving) voedt dialogen met verbeelding en visualisaties.

En Job Cohen (oud-politicus) bevraagt presentator Erik Pool over de kunst van het tegenspreken, het onderwerp van zijn nieuwe boek “Macht en moed”.

Meer informatie over StudioP vind je hier.

StudioP: live-uitzendingen voor en door participatieprofessionals.

Geplaatst in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Uitzending StudioP: “Dialoog en participatie”

Essay Digitaal Leiderschap

Veel gemeentesecretarissen zoeken nog naar een passende leiderschapsrol als het gaat om digitale ontwikkelingen. Hoe zij dat kunnen invullen, lees je in het Essay Digitaal leiderschap.

Martiene Branderhorst (gemeente Den Haag en Raad voor Openbaar Bestuur) deed daar onderzoek naar. Voor de Vereniging van Gemeentesecretarissen bewerkte ik dat samen met Martiene tot een essay. En ik verzorgde ook meteen de vormgeving.

Geplaatst in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Essay Digitaal Leiderschap

Lunchwebinar ‘Nog verder vragen?’ (5 november 12:15-13:00)

Doorvragen zonder drammen bij het rondje fracties, onderzoek en feedback

Het derde webinar voor lokale rekenkamers gaat over vragen. In drie kwartier spit ik samen met Marije van den Berg dit onderwerp uit. We delen inzichten en ervaringen. En passen die meteen toe! Zo maak je jouw rekenkamerwerk nog effectiever.

Deelname is gratis voor leden, voorzitters, secretarissen en onderzoekers van lokale rekenkamer(commissie)s. Aanmelden of meer informatie: NVRR-site

Bekijk hier de vorige webinars.

Geplaatst in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Lunchwebinar ‘Nog verder vragen?’ (5 november 12:15-13:00)

Thorbecke 2024: maatwerk in lokale democratie

Thorbecke 2024 is een VNG-project ter inspiratie van de toekomst van onze lokale democratie en bestuur. Ik hielp de VNG aan vorm en inhoud voor de website:
http://www.vng.nl/thorbecke2024

Thorbecke 2024 bestrijkt vijf thema’s: Digitale democratie, Directe democratie, Schaal, Inclusie en Burgerbestuur. Per thema presenteren we prikkelende filmpjes voorbeelden en ondersteuningsopties, maar ook inzichten, instrumenten en mensen die u verder helpen!

Geplaatst in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Thorbecke 2024: maatwerk in lokale democratie

Participatie op 1,5 meter afstand

Het aardgasvrij maken van de woning is voor weinig mensen nu topprioriteit. En ook voor gemeenten vragen acutere zaken de aandacht. Hoe gaan gemeenten nu om met informeren en betrekken van bewoners bij het aardgasvrij maken van wijken? Staat dat stil, of ontstaan er nieuwe manieren? Ik nam – vanaf gepaste afstand – polshoogte in Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Purmerend.

Lees het artikel op: https://www.aardgasvrijewijken.nl/klp/pc/participatie+op+15+meter+afstand/default.aspx

Geplaatst in Algemeen | Tags: , , , | Reacties uitgeschakeld voor Participatie op 1,5 meter afstand

Rekenkamerkompas en coaching

Vorig jaar maakte ik het Rekenkamerkompas, met Etienne Lemmens en Marije van den Berg. Het helpt rekenkamer(commissie)s bij het sturen op eigen professionaliteit. Voor zeven thema’s presenteert het Kompas aandachtspunten, afwegingen en voorbeelden, waarmee elke rekenkamer zelf haar koers op kwaliteit kan bepalen. Het is nu ook online beschikbaar: Rekenkamerkompas


En: dankzij de NVRR zijn we beschikbaar voor een gratis coachingsgesprek voor leden van rekenkamer(commissie)s. Wil je sparren over hoe jullie werken?
Bel/mail mij, of meld je aan via dit aanmeldformulier.

Geplaatst in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Rekenkamerkompas en coaching