Thorbecke 2024: maatwerk in lokale democratie

Thorbecke 2024 is een VNG-project ter inspiratie van de toekomst van onze lokale democratie en bestuur. Ik hielp de VNG aan vorm en inhoud voor de website:
http://www.vng.nl/thorbecke2024

Thorbecke 2024 bestrijkt vijf thema’s: Digitale democratie, Directe democratie, Schaal, Inclusie en Burgerbestuur. Per thema presenteren we prikkelende filmpjes voorbeelden en ondersteuningsopties, maar ook inzichten, instrumenten en mensen die u verder helpen!

Geplaatst in Algemeen

Participatie op 1,5 meter afstand

Het aardgasvrij maken van de woning is voor weinig mensen nu topprioriteit. En ook voor gemeenten vragen acutere zaken de aandacht. Hoe gaan gemeenten nu om met informeren en betrekken van bewoners bij het aardgasvrij maken van wijken? Staat dat stil, of ontstaan er nieuwe manieren? Ik nam – vanaf gepaste afstand – polshoogte in Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Purmerend.

Lees het artikel op: https://www.aardgasvrijewijken.nl/klp/pc/participatie+op+15+meter+afstand/default.aspx

Geplaatst in Algemeen | Tags: , , ,

Rekenkamerkompas en coaching

Vorig jaar maakte ik het Rekenkamerkompas, met Etienne Lemmens en Marije van den Berg. Het helpt rekenkamer(commissie)s bij het sturen op eigen professionaliteit. Voor zeven thema’s presenteert het Kompas aandachtspunten, afwegingen en voorbeelden, waarmee elke rekenkamer zelf haar koers op kwaliteit kan bepalen. Het is nu ook online beschikbaar: Rekenkamerkompas


En: dankzij de NVRR zijn we beschikbaar voor een gratis coachingsgesprek voor leden van rekenkamer(commissie)s. Wil je sparren over hoe jullie werken?
Bel/mail mij, of meld je aan via dit aanmeldformulier.

Geplaatst in Algemeen

Handreiking Participatie Aardgasvrij

Ik heb vlijtig gewerkt aan de Handreiking Participatie Wijkaanpak Aardgasvrij.
Een handreiking voor alle gemeentelijke medewerkers die werken aan het informeren en betrekken van bewoners bij het aardgasvrij maken van wijken.

Ik verzorgde inhoud, praktijkvoorbeelden en eindredactie. Je vindt de handreiking hier: online-handreiking.

Schermafbeelding 2020-03-04 om 20.08.39.png

Geplaatst in Algemeen

Lokale democratie-trainers getraind

Samen met Jasper Loots en Petra Paulides trainde ik op 4 juli een enthousiaste groep griffiers en gemeenteambtenaren, om – net als wij – gemeenten te kunnen begeleiden bij de inzet van de Quick Scan Lokale Democratie.

Schermafbeelding 2019-07-18 om 18.13.34

Met de Quick Scan Lokale Democratie kan elke gemeente snel een ‘foto’ maken van het lokale samenspel, maar daarna begint het echte werk pas. Er staat nu een groep begeleiders klaar om gemeenten op weg te helpen.

Na onze training hadden de begeleiders nóg meer zin om aan de slag te gaan!
Hier lees je een korte impressie van deze train-de-trainer-bijeenkomst.

Geplaatst in Algemeen

2 keer in 1 krant!

Democratie In Actie (BZK/VNG) lanceerde recent in een krantje alle acties en plannen. En daar sta ik 2x in! 🙂

Een keer – helemaal bovenaan – met de Quick Scan Lokale Democratie die ik nu samen met allerlei slimme mensen ontwikkel. En een keer – helemaal onderaan – een kort interview over ‘mijn’ inspiratiegidsen Right to Challenge.

Lees maar: Krant Democratie In Actie 2019

Geplaatst in Algemeen

Right to Challenge – Inspiratiegidsen

Met het Right to Challenge kunnen inwoners hun gemeente uitdagen om gemeentelijke taken over te nemen. BZK wil graag dat dit in meer gemeenten gebeurt.

Daarom schreef ik twee Inspiratiegidsen, als eerste ingang in de wonderlijke wereld van het Right to Challenge. Eentje voor Inwoners en eentje voor Gemeenten.

Op 7 mei overhandigde ik de eerste exemplaren aan Jantine Kriens (eindbaas VNG).

IMG_1495IMG_1500IMG_1501

Geplaatst in Algemeen

150+ democratische hulpmiddelen

Meer dan 150 hulpmiddelen voor de lokale democratie
Samen met Daan De Bruijn en Marieke van Dijk haalde ik voor VNG/BZK de oogst binnen van vier jaar Democratic Challenge-experimenten.

De DCdownload is een gratis verzameling van nuttige praktijkvoorbeelden, handreikingen, onderzoeken, essays en checklists.  De DCdownload vind je hier.

Voor de raadsleden die nog twijfelen of deze DCdownload iets voor hen is,
maakte ik een praktische beslisboom:schermafbeelding 2019-01-11 om 15.54.09Daarnaast maakte we een serie leuke posters om de DCdownload bekend te maken.

Geplaatst in Algemeen

Handreiking evaluatie

De gemeente Den Haag wil beter en bewuster evalueren. Samen met Marcel van Dam deed ik daarvoor een pilot Evaluatie. Daarna schreven we een beknopte Handreiking Evaluatie Den Haag en een nog beknoptere Handreiking in een oogopslag.

De boodschap: evalueren is maatwerk, hoeft niet altijd moeilijk te zijn, hoeft niet veel extra tijd te kosten en is ook nu al vaak een onderdeel van het werk.
Kort en goed:
1. Doe het zelf
2. Doe het voor jezelf
3. Doe het praktisch

 

Geplaatst in Algemeen

Doe mee met de QSLD!

  • Hoe gaat het nu eigenlijk met de democratie in jouw gemeente?
  • Wat vinden raadsleden, ambtenaren, collegeleden en inwoners van het samenspel?
  • Hoe kan dat (nog) beter?

Wil je dat snel weten? Dat kan!
Daarvoor maken we de Quick Scan Lokale Democratie.

Hoe werkt dat?
Raad, college ambtenaren en inwoners beantwoorden online vragen over de lokale democratie. (Bijv. over participatie, bewonersinitiatieven, democratische kwaliteit, verbeterprioriteiten etc.) Vervolgens krijg je een rapport met uitkomsten, opmerkelijke resultaten en verbetertips. Een prima basis om het lokale samenspel beter, leuker en democratischer te maken!

Pilotgemeenten gezocht!
We gaan de QSLD samen met pilotgemeenten verder ontwikkelen en inzetten. BZK en VNG ondersteunen het project. Meld je gemeente nu aan als pilotgemeente! Meer informatie in deze flyer. Of bel of mail mij!

Workshop
Op 16 november geef ik hierover met Sergio van Keulen (Totta)  een workshop op de Dag van de lokale democratie: https://www.dagvandelokaledemocratie.nl

Geplaatst in Algemeen